ПИСАНЕТО НА ЕВРОПРОЕКТ Е ЛЕСНА РАБОТА

Новини


Новият програмен период е вече факт и вече е публикуван Проект на насоките за кандидатстване на първата процедура  „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020

Можете да изтеглите пакета с документи от тук.

Ще се радвам да споделите впечатленията си и коментарите си относно Проекта на Насоките за кандидатстване, а аз в следващите статии ще се опитам да акцентирам на новостите, които са много важни и всеки кандидат следва да прецени внимателно при подготовката на своето предложение.

Решавайки с какво ще модернизирате своето предприятие, внимавайте за какво няма да получите пари по Програмата:
1.Разходи за консултантски услуги за подготовка на проектното предложение.
2.Разходи за информация и комуникация (вкл. визуализация) и за одит също са недопустими за финансиране по настоящата процедура. Въпреки това, бенефициентите следва да финансират със собствени средства посочените разходи с оглед изпълнение на задълженията им по Регламент 1303/2013 за мерки за комуникация и информация и съответно за представяне на доклад от външен одитор, в случаите когато такъв доклад се изисква съгласно договора за безвъзмездна помощ.

Какво означава това: че пари за консултант – няма. За разлика от предишният Програмен период, този стартира с убеждението, че кандидатите вече са натрупали достатъчно опит и административен капацитет, за да се справят сами с подготовката и писането на проектните си предложения. Разбира се, това не означава, че не можете да наемете професионалист, на когото да възложите тази задача, но в последствие извършените за тази дейност разходи няма Ви бъдат верифицирани.
Пари за визуализация и одит също няма, но пък са задължителни за всеки проект (тези за визуализация, а за одит, когато се изисква такъв съгласно договора за безвъзмездна помощ). Внимавайте с тези разходи и опишете в методологията за извършване на дейностите по какъв начин ще оповестите в последствие факта, че сте спечелили проект. В предишният Програмен период тези разходи се верифицираха, което улесняваше бенефициентите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s